Sporten herpakken na vakantie of periode van rust

De vakantieperiode is een tijd van ontspanning, lekker eten, en soms een pauze van dagelijkse routines, inclusief sporten. Na een welverdiende break kan het echter lastig zijn om weer terug te keren naar je sportieve gewoontes. Of je nu helemaal niet hebt getraind tijdens je vakantie of iets minder actief bent geweest, het opnieuw oppakken van je trainingsroutine kan uitdagend zijn. Je conditie is misschien afgenomen en je spieren kunnen wat strammer aanvoelen. Daarnaast kan het mentale aspect van weer opnieuw beginnen soms ontmoedigend zijn. 

 

Tips bij het herpakken van sportactiviteiten na de vakantie

Dit herkennen we bij Beyond. Na een periode van rust kampen veel sporters met motivatieproblemen. Daarnaast is het lichaam minder fit, waardoor blessures op de loer liggen. Het verbeteren van jouw leefstijl draait om continuïteit. Daarom zorgen wij voor een zorgvuldige herstart die niet alleen helpt om blessures te voorkomen, maar ook de overgang aangenamer maakt, zodat je sneller je motivatie terugvindt. Hier volgen een aantal tips die wij altijd toepassen om jou weer op gang te helpen.

1. Begin rustig met sporten en bouw geleidelijk op

Het is verleidelijk om direct weer op het oude niveau te willen sporten, maar na je vakantie is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om weer te wennen aan de inspanning. Tijdens een rustperiode nemen spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit vaak af. Het lichaam is niet meer gewend aan de intensiteit van eerdere trainingen, waardoor je spieren, gewrichten en pezen kwetsbaarder zijn voor overbelasting.Begin met lichtere trainingen en bouw langzaam op. Dit verkleint de kans op blessures en zorgt ervoor dat je motivatie niet meteen een knauw krijgt.

2. Gun je lichaam de tijd om weer op niveau te komen

Na een pauze is het normaal dat je niet meteen op je oude niveau zit. Geef jezelf de tijd en ruimte om weer in vorm te komen zonder te streng te zijn voor jezelf. Belangrijker dan meteen op je oude niveau zitten, is consistentie. Door regelmatig te sporten, zal je merken dat je sneller terugkomt op je oude niveau dan je misschien had verwacht. Rome is niet in 1 dag gebouwd en jouw fysiek ook niet. Verkies na een periode van inactiviteit consistentie boven intensiteit.

3. Luister naar de signalen van je lichaam

Vakantie kan een welkome onderbreking zijn van je dagelijkse inspanningen, maar je lichaam heeft ook tijd nodig om zich aan te passen aan de hervatting van je trainingsroutine. Als je pijn of vermoeidheid ervaart, wees dan niet bang om een stapje terug te nemen en een rustdag in te lassen. Dit kan ook een hersteltraining zijn, doe dynamische stretches en blijf in beweging. Het is beter om naar je lichaam te luisteren en blessures te voorkomen dan jezelf te pushen en uiteindelijk terug bij af te zijn.

4. Combineer sport met goede eetgewoontes

Op vakantie ben je wellicht wat losser geweest, maar door nu te kiezen voor voedzame, verse producten geef je jezelf de beste herstart. Begin met kleine stappen: voeg meer eiwitten en groenten toe aan je maaltijden, hydrateer goed en beperk suikers. Je zult merken dat je je snel weer energiek en in balans voelt, klaar om je fitheid verder op te bouwen.

Laat je na de vakantie ondersteunen door een personal trainer

Binnen Beyond maken wij gebruik van de VYTAL-app om jouw voeding en de bijbehorende macro’s (koolhydraten, eiwitten, vetten) in kaart te brengen. Deze handige tool biedt niet alleen inzicht in je voedingspatroon, maar geeft je ook inspiratie met prachtige recepten die aansluiten op jouw doelen. Zo kun je op een eenvoudige en toegankelijke manier werken aan een gezonde levensstijl.

Close
logo white

logo white